Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün taneçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak defosuz, esnek ve ötümlü bir bünyeda olmalı, görklü bir aromaya ve mazbut yanmayı sağlayacak yerıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf şerif ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten güçlü miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler de biröte mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içer en dikkat etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tabiat yada kâm maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. birlik saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve içime müheyya avlamak içindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde içilen bir puro ülkü nem değerlerinde içiliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine için gayet mütenasip ve içilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken farklı bir zat bu nem değerinin puroya yazık edilen bir değer bulunduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değiştirmektedir diye soracak olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve içimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, içimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna mevsim ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en güzel değer bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah öz vasati 6 kamer içinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine oturmuş bu model sıcaklıktan müstakil olmadığı için belirli bir mevsim içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca bir araba hararet değişimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti sağlamak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu değer iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz güçlü nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en güzel alternatif olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem kabız hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Tün gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde güçlü nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.